Cobra Skulls - American Rubicon

För en vecka sedan trillade den äntligen ner i brevlådan. Cobra Skulls nya skiva American Rubicon. En skiva som jag otåligt väntat på och hajpat för mig själv alltför länge. Den kunde ju bara inte leva upp till förväntningarna. Eller?

2005 dök Cobra Skulls oväntat upp från den lilla skilsmässostaden Reno i Nevada. Med American Rubicon forsätter de i samma spår som deras fullängdsdebut Sitting Army från 2007. Trallvänlig punkrock med vandrande basgångar i tvättäkta rockabilly-stil blandat med folkpunk som gått i arv från förebilderna i Gainesville-bandet Against Me!.

American Rubicon
är i mångt och mycket en politisk skiva. Kriget i Irak tas upp som ämne, när basisten och sångaren Devin inte klagar på musikscenen (eller snarare bristen på en musikscen). Det låter kanske inte så radikalt och spännande med ett punkband vars politiska agenda ligger åt vänster. Cobra Skulls faller dock inte ner i det predikande slagordsträsket som så många andra band. Texterna skrivs med finess och levereras hela tiden med glimten i ögat.

"je ne suis pas le bourgeoisie, we are the prolitarite
the house can't stand without the foundation even though you bury it
and even though my hand prepared the food you eat
you wouldn't stop to shake it if you saw me on the street"


Även om det obligatoriska fingret till Irak-kriget och konservativa högermänniskor finns med så drunknar inte skivan i genrens egen stereotyp. Devin Peralta hinner även med att behandla ämnen om familj, kärlek och självrannsakan. Halvvägs in i den fantastiska låten Thicker Than Water byter han till och med språk till spanska. Jag försökte använda mig av babelfish för att lista ut vad han sjöng (kunskaperna från språklektionerna i högstadiet är spårlöst försvunna) men jag kom bara fram till nåt om diskvatten och amerikanska horor(?).

American Rubicon är en värdig uppföljare till kobrornas förra platta. Förutom energi och träffsäkerhet så har de framförallt en fantastisk förmåga för låtskriveri, vilket gör att de sticker ut från mängden av dussinband som genren har producerat. Allt fler människor börjar få upp ögonen för detta band (med all rätt) och jag ser fram emot att höra mer från Cobra Skulls i framtiden!

Betyg: 4/5
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0