The Gaslight Anthem - Boxer

Ännu ett smakprov från kommande skivan American Slang som släpps 15 Juni. Albumet känns redan som en av årets solklara höjdpunkter.


The Tallest Man on Earth - The Gardener

The Tallest Man on Earth (Kristian Mattson) spelar The Gardener i solnedgången. Blir inte mycket bättre än såhär.


The Flatliners - Filthy Habits



Why won't everyone just forget about it?
I left a trail of blood with love not voilence
and I don't deserve anything you're providing
I am cold, leave me alone

I tip-toe corners these days, always hiding
my mind it swallows whole every last distraction
and all I'm left with are a million questions
like "have you grown cold? are you fucking miserable?"

I just can't listen to sad songs anymore
I get fucking bored
jealous of friendships I can't abide by
jealous of this sinking ship
watch the water swallow all of us whole
this time I swear it's over
jump in with your lungs wide open
haven't you heard cynics never recover?

there are words I can't even breathe
and those are the ones I've been dying to scream
still jealous of friendships I can't abide by

and we'll watch this sinking ship
and the water swallow all of us whole
this time I swear it's over
jump in with your lungs wide open
cynics never fucking recover
spit on the stories you've been told
cause now you're so much older
it's clear you've forgotten all about this
I don't think I'll ever recover

Recension: The Menzingers - Chamberlain Waits



Pensylvaniabandet The Menzingers bjuder på opretentiös, ärlig punk rock. Soundet påminner om samtida akter som Against Me!, Lawrence Arms och The Riot Before. Glöm tekniskt avancerat finlir. Det är rakt och enkelt, med smittsamma melodier och hög igenkänningsfaktor. Och det duger bra så.

Även om man står på egna ben, och har lyckats skapa sig ett eget sound försöker The Menzingers inte på något sätt dölja sina influenser. I en intervju i AMP Magazine blir frontmannen Tom May tillfrågad hur det känns att ge sig ut på turné med Against Me! och han utbrister: "Oh my God, Against Me! is my favorite band that's around right now. If it wasn't for Against Me! none of us would be in the position we are today". Det säger en hel del. The Menzingers påminner om Against Me! framförallt till attityden och den omisskännliga kärleken till musiken.

"So let these simple songs get caught in our heads" sjunger Tom på öppningsspåret. Det gör dom. Chamberlain Waits är fullspäckad av melodier som sätter sig som klister på näthinnan.

Betyg
: 4/5



Juni månad

Snart är sommaren här och juni ser ut att kunna bli en fantastisk månad av flera anledningar. Var ska jag börja? Först och främst är det en massa intressanta skivsläpp.

Mitt all-time favoritband Against Me! släpper sin skiva White Crosses i samband med min födelsedag nånstans kring 7/8 juni. Visserligen är plattan läckt på nätet sedan länge men jag har lyckats hålla mig i styr ganska bra och inte tjuvlyssna så mycket. Bara lite...

I samma veva, 8 juni, släpper Off With Their Heads sin nya skiva In Desolation på punkgiganten Epitaph Records. En vecka senare kommer American Slang, The Gaslight Anthem's uppföljare till megasuccén The '59 Sound från 2008. Förväntningarna är högt ställda.

Dessutom ser jag fram emot en fantastiskt trevlig vistelse i Göteborg där jag får umgås med fina människor och njuta av livet. Som bonus så får jag gå på West Coast Riot och se på Hot Water Music, Dropkick Murphys, The Specials med flera.

Som om det inte vore nog så sänder Comedy Central premiäravsnittet av den sjätte säsongen av Futurama. Den 24 juni är det dags för det första avsnittet sedan 2003. Huzzahs are in order!


- The Galsight Anthem släpper sin nya skiva American Slang, 15 Juni, på
SideOneDummy Records.


Against Me! till Sverige i sommar

Floridapunkarna Against Me! är bokade till Malmöfestivalen som pågår 20-27 Augusti. Nu återstår att se om det blir fler spelningar i Sverige eller ej. Som stockholmare är man van vid att många band hoppar över oss på turnéplanen, av geografiska och kostnadsmässiga skäl. Men eftersom de även spelar i Helsingfors och Oslo så kan man åtminstone hoppas att de orkar masa sig hit. Tills dess får jag nöja mig med att minnas deras konserter på Debaser Slussen (2007) och Kafé 44 (2005).


Recension: The Flatliners - Cavalcade



Kanadensiska The Flatliners skrev, som det yngsta bandet någonsin, på för punkjätten Fat Wreck redan som tonåringar. På efterföljande releasen "The Great Awake" från 2007 började man bitvis gå ifrån sina skarötter och luta mer åt melodisk hardcore och pop-punk. Bandet fick också en hel del uppmärksamhet och rotation på radio med singlarna "Euolgy" och "This Respirator".

Tre år senare släpper de nu uppföljaren "Cavalcade". Bandet visar upp ett mognare och bredare låtskriveri där så gott som alla spår av ska-punk är borta. Vi bjuds på aggressiv och melodiös punkrock med hes sång och skrikande körer. Där Flatliners på tidigare släpp har tenderat att vara en smula enkelspåriga är man här befriande dynamiska och varierande i sitt låtskrivande. I cyniska "He Was a Jazzman" blickar de bakåt med en gungande reggaetakt medan rock'n'roll-influerade "Monumental" mest påminner om något som The Gaslight Anthem skulle ha gjort.

Sångaren Chris Cresswell sjunger om svårigheterna som medföljer att vara ett turnernade band på heltid. "I didn't mean to become a stranger" ber han om ursäkt till sin familj i "Here Comes Treble". Annars är det mestadels en påtaglig cynism som genomsyrar texterna. På "Liver alone" är man till exempel inte lika förlåtande där man frågar sig "Have we become what our friends hate? We'll fuck 'em in the end". Och raderna "It don't mean anything to me. We start to die when we begin to breathe" får självaste Doktor House at framstå som en obotlig optimist.

"Cavalcade" är resultatet av ett ungt band som försöker hitta sig själva både på ett musikaliskt och personligt plan. I slutändan står det klart att det här är deras bästa skiva hittills. Tveklöst.

Betyg: 4/5

Smakprov: Carry The Banner

RSS 2.0